dilluns, 8 de novembre del 2010

Declaracions a la premsa



L’alcalde Ferran Bel i el seu grup municipal (CiU) voten a favor de la simbologia franquista.

La Comissió per la retirada de la simbologia franquista de Tortosa valora molt positivament la campanya ciutadana i denuncia la poca valentia de Ferran Bel i el seu grup municipal.

El portaveu del PP, Miquel Monllau, ha decidit no intervindre en el debat i ha afirmat que subscrivia completament els arguments exposats per la portaveu de CiU - i cap de llista per les Terres de l’Ebre a les properes eleccions autonomiques - Meritxell Roigé. CiU i el PP han votat en contra de la retirada del monument franquista del riu i del canvi el nom de la plaça i institut Joaquin Bau.

El senyor alcalde Ferran Bel i el seu grup municipal (Convergència i Unió) han perdut una ocasió històrica per alliberar Tortosa del dubtós honor de tenir el símbol franquista més gran de Catalunya.

Des de la Comissió es vol destacar el valor de les adhesions rebudes [Llista d'adhesions] amb persones de referència de l'àmbit de la cultura, la història, la pau o implicades amb la societat civil, que han aportat una visió serena , objectiva i coherent al tractament de la memòria històrica i la simbologia franquista. Aquesta iniciativa ciutadana, que ha sabut donar un contingut alt i rigorós a l'argumentació de la campanya, només ha rebut com a resposta la qualificació d’electoralista. Aquest ha estat el principal argument per votar-hi en contra, lamentem que per part dels grups polítics contraris a la retirada de la simbologia franquista no hi hagi hagut cap tipus d’argumentació històrica o política.

Els senyors regidors de Convergència i Unió: Ferran Bel, Pere Panisello, Joan Caballol, Jordi Folqué, Emili Lehmann, Joan Sanahuja i les senyores Anna Algueró, Meritxell Roigé, Matilde Villarroya i Rosa Cid seran recordades per bona part de la població de Tortosa, de les Terres de l’Ebre i de Catalunya com a responsables de mantenir els símbols d’un règim que va atacar la llengua, la cultura i la identitat del poble català, poble que diuen defensar. A més avui han incomplert una llei, la de la memòria històrica, que el seu propi partit va votar favorablement al Congreso de los Diputados, i que recomana la retirada de tots els símbols franquistes de les vies públiques dels municipis de l'Estat espanyol.

Des de la Comissió volem agrair el suport rebut a les més de 2.000 persones que van signar la moció i a totes les persones i entitats de Tortosa, Terres de l’Ebre i Països Catalans que han recolzat la moció.

I avui, dilluns 8 de novembre de 2010, adquirint el compromís de seguir treballant perquè Tortosa deixe de tenir el monument franquista més gran de Catalunya i deixe de ser la tercera ciutat de Catalunya amb més símbols franquistes. Per aquest motiu, i de manera simbòlica comencem a recollir, ja avui, signatures per presentar una moció que sol·licita la retirada de tots els símbols franquistes de la ciutat de Tortosa que apareixen al catàleg del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

I preguntem a Ferran Bel, si ara no toca? Tocarà a la propera?

Tortosa, Terres de l’Ebre, 8 de novembre de 2010

Comissió per la retirada de la simbologia franquista de Tortosa

Casal Popular Panxampla

dijous, 4 de novembre del 2010

El ‘monumento a los caídos’ de Tortosa

Article de Clàudia Pujol, directora de la revista Sàpiens.
Fa unes quantes setmanes, el Memorial Democràtic va publicar un cens on s’identifiquen 143 símbols franquistes a les comarques de l’Ebre. Si bé bona part són plaques d’habitatge —al voltant d’un 40%— la resta són rètols, tombes, làpides i monuments. D’entre tots aquests elements destaca el “Monumento a los Caídos en la Batalla del Ebro” de Tortosa, que s’erigeix al mig del riu, sobre el pilar d’un antic pont: el pont de la Cinta. Fa uns quants anys va ser desposseït d’alguns dels símbols més explícitament feixistes, però l’escultura inaugurada pel mateix Franco el 1966 encara mostra creus i àguiles i, per tant, no ha perdut la finalitat per a la qual va ser concebuda: honorar els soldats franquistes morts durant la batalla de l’Ebre i l’enaltiment d’un règim dictatorial que es va instaurar acabada la Guerra Civil.

llegir més...

RODA DE PREMSA PER A VALORAR LA REUNIÓ MANTINGUDA AMB L’ALCALDE FERRAN BEL EL PASSAT DIMARTS 2 DE NOVEMBRE

La Comissió per la retirada de la simbologia franquista de Tortosa, del Casal Popular Panxampla, exigeix respecte a l’alcalde Ferran Bel i el compliment de la Llei de Memòria Històrica.


Es demana rigor històric i coherència democràtica alhora d’abordar el debat sobre la retirada de la simbologia franquista.


La reunió mantinguda entre la Comissió per la retirada de la simbologia franquista de Tortosa, del Casal Popular Panxampla, i l’alcalde de Tortosa Ferran Bel, ha servit per a reafirmar que l’alcalde Ferran Bel no té arguments de caire polític ni històric per a mantindre la simbologia franquista a Tortosa i que només ha exposat excuses. Així mateix, des del la Comissió es considera inacceptable la falta de respecte que, en diverses ocasions, ha manifestat els darrers dies vers la iniciativa ciutadana impulsada pel Casal Popular Panxampla, acusant-la d’electoralista o induïda pel Tripartit.


No cal explicar quina és la tasca cívica i cultural promoguda pel Casal Popular Panxampla els darrers anys, per tant, demanem que el debat sobre la retirada de la simbologia franquista es realitzi amb rigor històric. Aquesta campanya ha estat pensada i desenvolupada amb el màxim respecte, amb la finalitat de reforçar unes accions que considerem que haurien de ser acceptades per a la major part de forces polítiques que integren el consistori, i que, a més a més, gràcies a la Ley de Memoria Histórica 52/2007, que la pròpia CiU va aprovar al Congrés dels diputats, ara compten amb una línia de subvencions públiques per a ser finançades.

No podem acceptar debats amb argumentacions confuses i basades en la demagògia, sobre la naturalesa franquista del monument “Al Caudillo de la Cruzada y a los 25 años de paz”, el que ha simbolitzat i simbolitza, ni les excuses presentades per tal de no donar suport a la moció popular.

Animem a les regidores i regidors de tots els partits de l’Ajuntament a donar suport a la moció, i al conjunt de la ciutadania a continuar enviant correus i participant en la campanya, que la darrera setmana ha rebut nous suports com els de: Leonard Escoda (artista), Belen Fabra (actriu), Sebastià Serrano (lingüista), Joan-Josep Rovira Climent (escriptor) o Miquel Paton (pintor). Que se sumen als que s’han anat anunciant durant els últims dies.

El proper dia 8 de novembre convoquem la ciutadania al ple municipal de l’Ajuntament de Tortosa, on s’ha previst el debat i posterior votació de la moció popular.

Tortosa, Terres de l'Ebre