diumenge, 30 de gener del 2011

FRANCO LIVES ON

Carta de Brian Cutts publicada al periòdic Catalonia Today.

FRANCO LIVES ON

Four important moments in the recent history of the Terres de l’Ebre explain the background leading to Tortosa’s present shame.

In 1936 Franco and his band of fascist troops and mercenaries attempted to overthrow the democratically-elected government of Spain. This coup d’état led to over two years of Civil War, including the Battle of the Ebro, where thousands upon thousands of young innocent lives were lost in a blood-thirsty four-month period. Franco, with the political and material support of Hitler and Mussolini, went on to win the war, while European democracies like England looked away. The result: 40 years of dictatorship, misery, repression and fear in the heart of Europe.

In 1966 Franco had a huge monument built in the middle of the river Ebro dedicated to his glory and that of the fascist soldiers who died in the battle.

Franco died in 1975 but his legacy continued to throw a dark shadow over the Ebro and its people.

Thirty-five years after his death, in 2010, the Mayor and council members of Tortosa voted in favour of maintaining this monstrosity in its original place. A heartless decision, both for those of us who believe in democratic values and, as such, do not understand how Franco’s illegal, illegitimate tyranny can still be on show in public, and to the victims and people who suffered under his dictatorship. A petition for the monument’s removal was signed by a thousand local citizens, with the backing of historians, sociologists, writers, artists, philosophers, and other public figures from Catalonia. It was ignored by Tortosa’s council, and so Franco’s legacy lives on in the 21st century.

Barcelona retira l'estàtua de la Victòria franquista

La Comissió de la Dignitat demana que es restitueixi la placa de Pi i Margall i l'escultura de la Victòria republicana

L'Ajuntament de Barcelona ha començat a retirar avui l'estàtua de la Victòria, un vestigi franquista situat a la cruïlla del passeig de Gràcia i l'avinguda Diagonal. La mesura suposa el compliment de la llei de la memòria històrica, que estableix la desaparició a l'espai públic dels símbols franquistes, tant en edificis de titularitat pública com privada. L'ajuntament mantindrà l'obelisc, però ha retirat de la base una figura femenina vestida amb túnica, obra de Frederic Marès, que porta a la mà dreta una branca de llorer i sosté amb l'esquerra una petita victòria alada.

Llegeix més a Vilaweb

El PP de la Vall d'Uixó també obvia la llei i manté els símbols franquistes

El PP de la Vall d´Uixó obvia la ley y mantiene los símbolos franquistas

El equipo de gobierno rechaza en pleno la moción de EU en un tenso debate con acusaciones cruzadas

J. DÍEZ LA VALL D'UIXÓ





Los tres escudos franquistas ubicados en la Vall -en el IES Botànic Cavanilles, el edificio de Correos y en la Capilla de los Desamparados de la Colonia Segarra- continuarán allí donde está, al igual que la Cruz de los Caídos de la Plaza de la Paz. El PP rechazó ayer en el pleno la moción presentada por Esquerra Unida solicitando la retirada de los cuatro símbolos franquistas en cumplimiento de la normativa legal vigente y por respeto a las familias víctimas del franquismo. La moción fue apoyada también por el grupo socialista.

Llegeix més a El Levante

dijous, 13 de gener del 2011

Bel avança que ja està en marxa el procés perquè Carreteres canviï les plaques informatives del barri del 13 de Gener de Tortosa

La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa s'ha tornat a reunir aquest dimecres amb l'alcalde de la ciutat, el convergent Ferran Bel. Es tracta de la primera reunió que han mantingut després que en el ple del passat 8 de novembre es rebutgés la moció que la Comissió va presentar reclamant la retirada de la simbologia franquista de la ciutat. Segons la Comissió, Bel ha reiterat que, en aquests moments, la retirada del monument franquista del mig del riu Ebre continua sense ser un tema prioritari per a la ciutadania. Ara bé, de la reunió afirmen haver-ne extret una punt positiu, i és que segons els ha informat Bel, el procés per canviar les plaques informatives del 13 de Gener per les del Grup del Temple està en marxa.
Vore vídeo a Teveon.tv

El Panxampla demana més rapidesa en el canvi de nom del barri 13 de Gener

[notícia a El Punt el 13 de gener de 2011]

L'alcalde ja ha donat instruccions · Membres del casal popular es reuneixen amb Bel per insistir en la retirada del monument i d'altres símbols franquistes ·

Avui, 13 de gener, fa 72 anys del dia en què les tropes de Franco van aconseguir travessar l'Ebre i van ocupar totalment la ciutat de Tortosa. Ahir, el Casal Popular Panxampla va reclamar a l'alcalde “més celeritat” en el canvi de nom del barri 13 de Gener, una denominació amb què els franquistes van voler commemorar “el dia de l'alliberament” de Tortosa. I la casualitat va fer que, al migdia, una delegació del casal Panxampla es reunís amb Ferran Bel. La trobada havia de fer-se el 24 de desembre, però es va ajornar per motius d'agenda de l'alcalde. L'objectiu de la reunió –a petició de l'entitat– era analitzar la situació després que l'Ajuntament rebutgés el 8 de novembre, amb els vots de CiU i el PP, la moció popular que també reclamava la retirada del monument franquista de la Batalla de l'Ebre, a més d'un canvi de nom de la plaça i de l'institut Joaquim Bau. Llegir tota la notícia

La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa es reuneix amb l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel

La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa es reuneix amb l’alcalde Ferran Bel un cop passades les eleccions al Parlament de Catalunya. El motiu de la reunió ha estat el de posar sobre la taula la problemàtica de la simbologia franquista a Tortosa, una qüestió que un cop més no està resolta.

Membres d’aquesta Comissió han fet saber a l’Alcalde Ferran Bel que durant un mes i mig s’ha guardat silenci per tal de deixar passar les eleccions. Aquest ha estat precisament un dels eixos principals de les crítiques de CiU envers la moció presentada per la Comissió. No obstant durant aquest període, les declaracions per part de càrrecs de CiU a Tortosa han estat constants i per tant se li ha exigit respecte, tant a la iniciativa ciutadana i popular, com al col·lectiu que l’ha promoguda. Les declaracions fetes per Bel i Roigé han suposat una falta al respecte reiterada, relacionant la campanya ciutadana amb els partits del Tripartit i acusant-la d’estar orquestrada per aquests partits.

Així mateix, se li ha preguntat perquè al ple del 8 de novembre no es van debatre els arguments exposats per la persona representant de la Comissió, enlloc de limitar-se a fer retrets als partits de la oposició.

Pel que respecta al Barri 13 de gener, se li ha demanat el compliment de l’acord pres el 1981 i que per tant que el més aviat possible es canvien les plaques informatives al Barri.

A l’Alcalde li hem tornat a exposar els arguments no debatuts ni rebatuts exposats per la Comissió que són:

- Compliment de la Llei de Memòria Històrica 52/2003 aprovada amb els vots de CiU.

- Compliment del Memorial Democràtic i el catàleg que aquest ha fet públic i que cap institució, entitat o partit ha posat en qüestió.

I per tant:

El Monument:

- El monument al mig del riu va ser erigit en honor “Al caudillo de la Cruzada y a los 25 años de paz” i dedicat a “los que hallaron gloria en la Batalla del Ebro”, per tant és un monument franquista de dalt a baix, des del seu origen fins ara i ho continuarà sent.

- Si el monument és una obra artística, se li ha de respectar la unitat d’obra que no ho està essent des de 1981. Per tant, o es treu de l’espai públic o se li retornen tots els elements que se li han tret com el “Víctor” o les plaques informatives a banda i banda del riu

Joaquín Bau:

- Joaquín Bau, coma polític franquista, no pot ser homenatjat als espais públics en compliment de la Llei de Memòria històrica.

- Se li ha mostrat l’enorme sorpresa en el retrocés dels valors democràtics per part de CiU a Tortosa al voler mantenir una Plaça en honor de Joaquín Bau pel simple fer de tenir un carrer dedicat a Madrid.

Segons Bel, Bau va ser un alcalde com ho és ell i per tant de l’”ha de respectar”. Des de la Comissió se li ha recordat que Bau va ser escollit per Franco i ell ha estat escollit en unes eleccions democràtiques, per la qual cosa la seua justificació s'ha considerat inacceptable.

La resta de símbols franquistes de Tortosa:

- Que es faça complir la Llei de Memòria Històrica i el catàleg del Memorial Democràtic i per tant, l’Ajuntament, com a administració pública, en exercici de les seues competències, ha de prendre les mesures oportunes.

Finançament:

- L’Ajuntament de Tortosa, l’any 2008 ja sabia de la línia de finançament oberta per la Generalitat. Han passat 3 convocatòries i des de Tortosa no s’ha demanat.

- Se li ha recordat a l’alcalde que les subvencions no s’ofereixen, que es publiquen i les entitats interessades les demanen. Per tant se l’ha encoratjat a demanar la subvenció necessària.

Així doncs, se li ha preguntat què pensa fer a partir d’ara. Quines accions pensa prendre i que aclareixi quines transformacions es volen fer. La seva resposta contínua sent que “alguna s’ha de fer al monument” però continua sense fer una proposta clara a la ciutadania.

Finalment, se li ha comunicat que el treball de la Comissió continuarà, per dignitat democràtica i amb la legitimitat de saber que s'està a l'empara la Llei de Memòria Històrica i el catàleg del Memorial Democràtic. Des de la Comissió es continuaran fent propostes en aquest sentit, tant adreçades a l'Ajuntament com al conjunt dela ciutadania de Tortosa.

A Tortosa, 12 de gener de 2010.

Comissió per a la retirdada de la simblogia franquista www.quinacapital.blogspot.com