dimarts, 12 d’abril del 2011

Debat sobre els símbols franquistes a la ciutat de Tortosa

TORTOSA ACULL UN Debat SOBRE ELS símbols franquistes a la ciutat

la discussió SOBRE ELS SÍMBOLS FRANQUISTES ARRIBA a EuropA

Tortosa, 12 d’abril del 2011

La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa celebra que la discussió sobre la permanència dels símbols franquistes a les nostres ciutats haja arribat al Parlament Europeu (PE), de la mà de l’eurodiputat Raül Romeva (ICV), i encoratja els ciutadans a participar en el debat sobre aquest tema que tindrà lloc el proper divendres 15 d’abril a les 20h a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa.

La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa ha rebut amb entusiasme la notícia que la Comissió Europea (CE) haurà de jutjar –a partir d’una pregunta parlamentària- la compatibilitat del manteniment dels símbols enaltidors del franquisme amb alguns objectius de la Unió Europea (UE), com ara la recuperació de la memòria històrica i la condemna dels crims dels règims totalitaris del segle XX a Europa. L’entitat espera ara que la CE emeti un dictamen contrari al manteniment d’aquests símbols i a favor, per tant, de la seua retirada, tal com venen reivindicant els seus membres des de fa molt de temps.

Cal destacar, a més, que el text de la pregunta formulada per l’eurodiputat ecosocialista pren com a exemples el monument franquista del riu Ebre al seu pas per Tortosa i també el nom de la plaça i l’institut Joaquín Bau[1]. Per tant, la Comissió considera que la seua tasca pedagògica està donant els seus fruits i recorda, en aquest sentit, que l’exposició ‘Símbols de Franco’ –visitable encara fins demà a la Biblioteca Mercè Lleixà de Roquetes- pretén fer reflexionar la població sobre la coherència d’exhibir a l’espai públic, en una societat democràtica, símbols que representen tot el contrari.

La Comissió vol insistir en la necessitat que totes les reflexions siguen parlades i debatudes i, per tant, encoratja tots els ciutadans a participar de la taula rodona, amb debat posterior, que tindrà lloc el proper divendres a partir de les vuit del vespre a l’Auditori de Tortosa. Per tal d’aportar nous punts de vista a la discussió sobre aquesta problemàtica, personalitats de la importància d’Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau; Miquel Caminal, ex-director del Memorial Democràtic, i Ramon Miravall, historiador, posaran sobre la taula les seues reflexions i opinions sobre allò que representa que actualment es mantinguen símbols de règims totalitaris com va ser el franquista i que, a més, com és el cas de Tortosa, la major part dels seus representants a l’ajuntament es neguen a retirar-los. Per tal de fer més ric el debat, diferents representants de partits polítics i d’entitats del món associatiu estaran presents a la ‘fila zero’ per tal que puguin aportar també el seu punt de vista.

1 comentari:

  1. Al meu blog 1en2.blogspot.com he fet el convit estiuenc d'enguany a fer un haiku sobre el monument fascista de Tortosa.
    Salut i Terra

    ResponElimina