dimecres, 10 de novembre del 2010
reaccions mediàtiques
El Punt | 9 de novembre: Sánchez-Camacho defensa els regidors que van evitar la retirada del monument franquista a
Público | 10 de novembre: CiU i PP salven un monument franquista a Tortosa
Teveon | 9 de novembre: CiU i el PP eviten que es retiri el monument franquista del riu Ebre a Tortosa
El Pais | 9 de novembre: CiU y PP salvan el grandilocuente monumento franquista de Tortosa
La Vanguardia | 9 de novembre: CiU y PP votan contra retirada del monumento a la Batalla del Ebro de Tortosa
ABC | 9 de novembre: CiU y PP votan contra retirada del monumento a la Batalla del Ebro en Tortosa
dilluns, 8 de novembre del 2010
Declaracions a la premsa
L’alcalde Ferran Bel i el seu grup municipal (CiU) voten a favor de la simbologia franquista.
La Comissió per la retirada de la simbologia franquista de Tortosa valora molt positivament la campanya ciutadana i denuncia la poca valentia de Ferran Bel i el seu grup municipal.
El portaveu del PP, Miquel Monllau, ha decidit no intervindre en el debat i ha afirmat que subscrivia completament els arguments exposats per la portaveu de CiU - i cap de llista per les Terres de l’Ebre a les properes eleccions autonomiques - Meritxell Roigé. CiU i el PP han votat en contra de la retirada del monument franquista del riu i del canvi el nom de la plaça i institut Joaquin Bau.
El senyor alcalde Ferran Bel i el seu grup municipal (Convergència i Unió) han perdut una ocasió històrica per alliberar Tortosa del dubtós honor de tenir el símbol franquista més gran de Catalunya.
Des de la Comissió es vol destacar el valor de les adhesions rebudes [Llista d'adhesions] amb persones de referència de l'àmbit de la cultura, la història, la pau o implicades amb la societat civil, que han aportat una visió serena , objectiva i coherent al tractament de la memòria històrica i la simbologia franquista. Aquesta iniciativa ciutadana, que ha sabut donar un contingut alt i rigorós a l'argumentació de la campanya, només ha rebut com a resposta la qualificació d’electoralista. Aquest ha estat el principal argument per votar-hi en contra, lamentem que per part dels grups polítics contraris a la retirada de la simbologia franquista no hi hagi hagut cap tipus d’argumentació històrica o política.
Els senyors regidors de Convergència i Unió: Ferran Bel, Pere Panisello, Joan Caballol, Jordi Folqué, Emili Lehmann, Joan Sanahuja i les senyores Anna Algueró, Meritxell Roigé, Matilde Villarroya i Rosa Cid seran recordades per bona part de la població de Tortosa, de les Terres de l’Ebre i de Catalunya com a responsables de mantenir els símbols d’un règim que va atacar la llengua, la cultura i la identitat del poble català, poble que diuen defensar. A més avui han incomplert una llei, la de la memòria històrica, que el seu propi partit va votar favorablement al Congreso de los Diputados, i que recomana la retirada de tots els símbols franquistes de les vies públiques dels municipis de l'Estat espanyol.
Des de la Comissió volem agrair el suport rebut a les més de 2.000 persones que van signar la moció i a totes les persones i entitats de Tortosa, Terres de l’Ebre i Països Catalans que han recolzat la moció.
I avui, dilluns 8 de novembre de 2010, adquirint el compromís de seguir treballant perquè Tortosa deixe de tenir el monument franquista més gran de Catalunya i deixe de ser la tercera ciutat de Catalunya amb més símbols franquistes. Per aquest motiu, i de manera simbòlica comencem a recollir, ja avui, signatures per presentar una moció que sol·licita la retirada de tots els símbols franquistes de la ciutat de Tortosa que apareixen al catàleg del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.
I preguntem a Ferran Bel, si ara no toca? Tocarà a la propera?
Tortosa, Terres de l’Ebre, 8 de novembre de 2010
Comissió per la retirada de la simbologia franquista de Tortosa
Casal Popular Panxampla
dijous, 4 de novembre del 2010
El ‘monumento a los caídos’ de Tortosa
Article de Clàudia Pujol, directora de la revista Sàpiens.
llegir més...
RODA DE PREMSA PER A VALORAR LA REUNIÓ MANTINGUDA AMB L’ALCALDE FERRAN BEL EL PASSAT DIMARTS 2 DE NOVEMBRE
La Comissió per la retirada de la simbologia franquista de Tortosa, del Casal Popular Panxampla, exigeix respecte a l’alcalde Ferran Bel i el compliment de la Llei de Memòria Històrica.
Es demana rigor històric i coherència democràtica alhora d’abordar el debat sobre la retirada de la simbologia franquista.
La reunió mantinguda entre la Comissió per la retirada de la simbologia franquista de Tortosa, del Casal Popular Panxampla, i l’alcalde de Tortosa Ferran Bel, ha servit per a reafirmar que l’alcalde Ferran Bel no té arguments de caire polític ni històric per a mantindre la simbologia franquista a Tortosa i que només ha exposat excuses. Així mateix, des del la Comissió es considera inacceptable la falta de respecte que, en diverses ocasions, ha manifestat els darrers dies vers la iniciativa ciutadana impulsada pel Casal Popular Panxampla, acusant-la d’electoralista o induïda pel Tripartit.
No cal explicar quina és la tasca cívica i cultural promoguda pel Casal Popular Panxampla els darrers anys, per tant, demanem que el debat sobre la retirada de la simbologia franquista es realitzi amb rigor històric. Aquesta campanya ha estat pensada i desenvolupada amb el màxim respecte, amb la finalitat de reforçar unes accions que considerem que haurien de ser acceptades per a la major part de forces polítiques que integren el consistori, i que, a més a més, gràcies a la Ley de Memoria Histórica 52/2007, que
No podem acceptar debats amb argumentacions confuses i basades en la demagògia, sobre la naturalesa franquista del monument “Al Caudillo de la Cruzada y a los 25 años de paz”, el que ha simbolitzat i simbolitza, ni les excuses presentades per tal de no donar suport a la moció popular.
Animem a les regidores i regidors de tots els partits de l’Ajuntament a donar suport a la moció, i al conjunt de la ciutadania a continuar enviant correus i participant en la campanya, que la darrera setmana ha rebut nous suports com els de: Leonard Escoda (artista), Belen Fabra (actriu), Sebastià Serrano (lingüista), Joan-Josep Rovira Climent (escriptor) o Miquel Paton (pintor). Que se sumen als que s’han anat anunciant durant els últims dies.
El proper dia 8 de novembre convoquem la ciutadania al ple municipal de l’Ajuntament de Tortosa, on s’ha previst el debat i posterior votació de la moció popular.
Tortosa, Terres de l'Ebre
dimecres, 27 d’octubre del 2010
La Comissió per la retirada de la simbologia franquista de Tortosa ha presentat el documental per la retirada del monumet
S'inicia una campanya d'enviament de correus elctrònic a Ferran Bel, amb qui mantindran una reunió el proper 2 de novembre.
Persones d'àmbits diferents estan mostrat el seu suport a la campanya: Toni Soler (periodista), Arcadi Oliveres (economista, professor de la UAB i president de Justícia i Pau), Arturo Gaya (periodista i músic), Màrius Serra(escriptor), Neus Miró (sociòloga), Víctor Alexandre (periodista i escriptor), Xavier Garcia (periodista i escriptor), Andreu Carranza (escriptor), Clàudia Pujol (directora de la Revista Sàpiens), Joan Montesó (membre d’Unió de Pagesos), José Juan Moreso (rector de UPF), Matthew Tree (escriptor), Jesús Tibau (escriptor), Xavier Grasset (periodista), Josep M. Terricabras (filòsof), Emigdi Subirats (professor i escriptor), Vitòria Campos (represaliada), Manolo Pérez Bonfill (professor jubilat i escriptor), Susanna Abella (membre de la PDE), Xavi Sarrià (músic, Obrint Pas), Manolo Tomàs (membre de la PDE), Ramon Miravall (historiador), Ignasi Blanch (il·lustrador), Juli Loras (mestre d'escola), Cinta Arasa (politòloga) i Josep Subirats Piñana (polític i escriptor), Pepe Rodríguez (professor de Periodisme d'Investigació de la UAB), Josep Mª Royo Aspa (politòleg, investigador i professor de l'Escola de Cultura de Pau de la UAB)"
Avui a les 17:30h al Col·legi de Periodistes de les Terres de l'Ebre, la Comissió per la retirada de la simbologia franquista de Tortosa, del Casal Popular Panxampla, ha presentat el documental per la retirada del monument franquista més gran de Catalunya que es troba al bell mig de l'Ebre al seu pas per Tortosa. En aquest documental hi apareixen destacades persones de la vida social de Tortosa, de les Terres de l'Ebre i de la resta dels Països Catalans. Així persones com Josep M. Terricabras, Emigdi Subirats, Victòria Campos, Manolo López Bonfill, Susanna Abella, Xavi Sarrià, Manolo Tomàs, Ramon Miravall, Ignasi Blanch, Juli Loras, Cinta Arasa i Josep Subirats Piñana han donat veu als sentiments que els hi desperta el monument en la seva vida diària en cadascuna de les seves visions.
Acte seguit Ramon Miravall, Manolo López Bonfill, Juli Loras i Victòria Campos, presents a la presentació, han explicat de viva veu el perquè s'han implicat en la retirada de la simbologia franquista de Tortosa. En paraules de López Bonfill, escriptor, "si el riu és vida, aquest monument representa la mort i per tant s'ha de retirar". En un altres sentit, Juli Loras afirmava, "este monument és franquista de cap a peus. Ho va ser en la seva inauguració i ho continua sent avui dia. El dia de la inauguració també és va fer un altre acte feixista que va ser fer la jura de bandera al quarter de la Guardia Civil".
Acte segui, Ester Baiges, com a portaveu de la Comissió, ha respost a les declaracions que dies abans havia fet l'alcalde Ferran Bel de CiU, on afirmava que el monument no té càrrega franquista, que no es podia treure perquè sí i s'havia de mirar el seu valor artístic. Baiges, ha replicat cadascuna de les raons plantejades per l'alcalde recordant-li per un costat que "el monument continua sent franquista de cap a peus amb la seva àguila imperial, la seua creu de la "cruzada nacionalcatólica" i el soldat al capdamunt". Alhora ha demanat a l'alcalde que llegeixi fil per randa la moció popular recolzada per 2.000 signatures on hi ha tots els arguments que s'hi plantegen i finalment la portaveu ha demanat a l'alcalde, irònicament, que "si el monument té un valor artístic, que se li respecti la unitat d'obra i que retorne el "Víctor" franquista, les plaques explicatives del monument i la placa on hi deia " Al Caudillo de la Cruzada y a los 25 años de paz", a part que es torni a il·luminar sencer".
Finalment Ester Baiges ha recordat que l'argument econòmic no és vàlid perquè el Memorial Democràtic té una línia oberta de subvencions per a retirar simbologia franquista a la qual s'hi han adreçat ajuntaments com Tivissa, Gandesa, Corbera d'Ebre, Figueres, La Pobla de Segur entre molts d'altres. Tots aquests arguments i molts d'altres seran presentats a l'alcalde de Tortosa a la reunió que avui mateix Ferran Bel ha emplaçat a la Comissió per al proper 2 de novembre a les 13:15h.
Comissió per la retirada de la simbologia franquista de Tortosa
Casal Popular Panxampla
www.panxampla.org
Presentació del vídeo: El monument a la Batalla de l’Ebre de Tortosa
al Casal Popular Panxampla (Tortosa)
Presentació del vídeo:El monument a la Batalla de l’Ebre de Tortosa, allibera’t de la simbologia franquista.
Amb les intervencions de: Victòria Campos, Manuel Pérez Bonfill, Ramon Miravall, Josep Subirats Piñana, Manolo Tomàs, Cinta Arasa, Josep Maria Terricabras, Emigdi Subirats, Xavi Sarrià, Juli Loras, Susanna Abella i Ignasi Blanch.
+info: www.panxampla.org
Escultura es cultura [Màrius Serra, a La Vanguardia]
En Tortosa son más sagaces. La moción llega a la instancia de poder que puede decidir la retirada de la obra: el consistorio. Prosperará si CiU, que ostenta la alcaldía, vota a favor. Pero el alcalde Ferran Bel no lo considera una prioridad, apelando al valor artístico de la obra y al hecho que ya se retiraron los símbolos franquistas que contenía. El alcalde Bel se refiere al víctor de Franco, las letras en las que se leía "Al Caudillo de la Cruzada y de los veinticinco años de paz" y las placas que conmemoraban la inauguración del monumento en 1966. Bel tiene razón en lo del valor artístico de la obra. La verdad es que el aguilucho imperial está muy bien conseguido, por no hablar de las estilizadas flechas sobre las que se sustenta la obra, que piden a gritos la compañía de un yugo. Es tanto el interés artístico que sucita que el señor alcalde pecaría de egoista si, como parece insinuar, votara en contra de retirarla de su emplazamiento actual. Una obra de un artista tan ilustre como Lluís Maria Saumells merecería sin duda ser degustada por otros públicos. Está muy bien que ahora la fotografíen los turistas, pero ¿por qué no cederla solidariamente en exposición itinerante? Sin más dilación, podrían mostrarla en la Sagrada Familia, cerca de la fachada de la Pasión, con motivo de la inminente visita papal. Luego, a finales de noviembre, tras el Barça-Madrid, tal vez merecería plantarse en la barcelonesa plaza de Sant Jaume y, según fuera recibida por la ciudadanía, ir itinerando de plaza mayor en plaza mayor, incluso fuera de Catalunya. Seguro que al alcalde de Valladolid le gustaría. Eso sí, con la debida reposición de todos los elementos que le fueron sustraídos por razones ajenas al mérito artístico, vulnerando así el derecho moral que el escultor Saumells, como cualquier artista, tiene sobre la integridad de cualquier obra de su autoría.
Màrius Serra. La Vanguardia. Dimarts, 26 d'octubre de 2010
Envia-li un correu a Ferran Bel, alcalde de Tortosa
Ens ajudes a traure el monument franquista més gran de Catalunya?
Només cal que copies el text i l’envies a les adreces: ferranbel@tortosa.cat, mroige@tortosa.cat, x.pallares.po@cdc.cat, a.mas@ciu.cat, panxampla@tinet.org
Assumpte: retirem la simbologia franquista de la ciutat de Tortosa
Benvolgut senyor Ferran Bel alcalde de la ciutat de Tortosa,
Nom i cognoms:
DNI:
Ferran Bel, alcalde de Tortosa:ferranbel@tortosa.cat
Meritxell Roigé, portaveu del grup municipal de CiU a Tortosa: mroige@tortosa.cat
Xavier Pallarès, president de CiU Terres de l’Ebre: x.pallares.po@cdc.cat
Artur Mas, candidat a la presidència de la Generalitat per CiU: a.mas@ciu.cat
Casal Popular Panxampla: panxampla@tinet.org
PARTICIPA ACTIVAMENT EN LA CAMPANYA PER LA RETIRADA DEL MONUMENT FRANQUISTA MÉS GRAN DE CATALUNYA, SITUAT AL BELL MIG DEL RIU EBRE AL SEU PAS PER TORTOSA