dimecres, 27 d’octubre del 2010

La Comissió per la retirada de la simbologia franquista de Tortosa ha presentat el documental per la retirada del monumet



La Comissió per la retirada de la simbologia franquista de Tortosa, del Casal Popular Panxampla, ha presentat el documental per la retirada del monument franquista més gran de Catalunya.

S'inicia una campanya d'enviament de correus elctrònic a Ferran Bel, amb qui mantindran una reunió el proper 2 de novembre.

Persones d'àmbits diferents estan mostrat el seu suport a la campanya: Toni Soler (periodista), Arcadi Oliveres (economista, professor de la UAB i president de Justícia i Pau), Arturo Gaya (periodista i músic), Màrius Serra(escriptor), Neus Miró (sociòloga), Víctor Alexandre (periodista i escriptor), Xavier Garcia (periodista i escriptor), Andreu Carranza (escriptor), Clàudia Pujol (directora de la Revista Sàpiens), Joan Montesó (membre d’Unió de Pagesos), José Juan Moreso (rector de UPF), Matthew Tree (escriptor), Jesús Tibau (escriptor), Xavier Grasset (periodista), Josep M. Terricabras (filòsof), Emigdi Subirats (professor i escriptor), Vitòria Campos (represaliada), Manolo Pérez Bonfill (professor jubilat i escriptor), Susanna Abella (membre de la PDE), Xavi Sarrià (músic, Obrint Pas), Manolo Tomàs (membre de la PDE), Ramon Miravall (historiador), Ignasi Blanch (il·lustrador), Juli Loras (mestre d'escola), Cinta Arasa (politòloga) i Josep Subirats Piñana (polític i escriptor), Pepe Rodríguez (professor de Periodisme d'Investigació de la UAB), Josep Mª Royo Aspa (politòleg, investigador i professor de l'Escola de Cultura de Pau de la UAB)"

Avui a les 17:30h al Col·legi de Periodistes de les Terres de l'Ebre, la Comissió per la retirada de la simbologia franquista de Tortosa, del Casal Popular Panxampla, ha presentat el documental per la retirada del monument franquista més gran de Catalunya que es troba al bell mig de l'Ebre al seu pas per Tortosa. En aquest documental hi apareixen destacades persones de la vida social de Tortosa, de les Terres de l'Ebre i de la resta dels Països Catalans. Així persones com Josep M. Terricabras, Emigdi Subirats, Victòria Campos, Manolo López Bonfill, Susanna Abella, Xavi Sarrià, Manolo Tomàs, Ramon Miravall, Ignasi Blanch, Juli Loras, Cinta Arasa i Josep Subirats Piñana han donat veu als sentiments que els hi desperta el monument en la seva vida diària en cadascuna de les seves visions.

Acte seguit Ramon Miravall, Manolo López Bonfill, Juli Loras i Victòria Campos, presents a la presentació, han explicat de viva veu el perquè s'han implicat en la retirada de la simbologia franquista de Tortosa. En paraules de López Bonfill, escriptor, "si el riu és vida, aquest monument representa la mort i per tant s'ha de retirar". En un altres sentit, Juli Loras afirmava, "este monument és franquista de cap a peus. Ho va ser en la seva inauguració i ho continua sent avui dia. El dia de la inauguració també és va fer un altre acte feixista que va ser fer la jura de bandera al quarter de la Guardia Civil".

Acte segui, Ester Baiges, com a portaveu de la Comissió, ha respost a les declaracions que dies abans havia fet l'alcalde Ferran Bel de CiU, on afirmava que el monument no té càrrega franquista, que no es podia treure perquè sí i s'havia de mirar el seu valor artístic. Baiges, ha replicat cadascuna de les raons plantejades per l'alcalde recordant-li per un costat que "el monument continua sent franquista de cap a peus amb la seva àguila imperial, la seua creu de la "cruzada nacionalcatólica" i el soldat al capdamunt". Alhora ha demanat a l'alcalde que llegeixi fil per randa la moció popular recolzada per 2.000 signatures on hi ha tots els arguments que s'hi plantegen i finalment la portaveu ha demanat a l'alcalde, irònicament, que "si el monument té un valor artístic, que se li respecti la unitat d'obra i que retorne el "Víctor" franquista, les plaques explicatives del monument i la placa on hi deia " Al Caudillo de la Cruzada y a los 25 años de paz", a part que es torni a il·luminar sencer".

Finalment Ester Baiges ha recordat que l'argument econòmic no és vàlid perquè el Memorial Democràtic té una línia oberta de subvencions per a retirar simbologia franquista a la qual s'hi han adreçat ajuntaments com Tivissa, Gandesa, Corbera d'Ebre, Figueres, La Pobla de Segur entre molts d'altres. Tots aquests arguments i molts d'altres seran presentats a l'alcalde de Tortosa a la reunió que avui mateix Ferran Bel ha emplaçat a la Comissió per al proper 2 de novembre a les 13:15h.

Comissió per la retirada de la simbologia franquista de Tortosa
Casal Popular Panxampla

www.panxampla.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada