remullen les ferides
d'un altre temps.
TORTOSA ACULL UN Debat SOBRE ELS símbols franquistes a la ciutat
la discussió SOBRE ELS SÍMBOLS FRANQUISTES ARRIBA a EuropA
Tortosa, 12 d’abril del 2011
La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa celebra que la discussió sobre la permanència dels símbols franquistes a les nostres ciutats haja arribat al Parlament Europeu (PE), de la mà de l’eurodiputat Raül Romeva (ICV), i encoratja els ciutadans a participar en el debat sobre aquest tema que tindrà lloc el proper divendres 15 d’abril a les 20h a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa.
La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa ha rebut amb entusiasme la notícia que la Comissió Europea (CE) haurà de jutjar –a partir d’una pregunta parlamentària- la compatibilitat del manteniment dels símbols enaltidors del franquisme amb alguns objectius de la Unió Europea (UE), com ara la recuperació de la memòria històrica i la condemna dels crims dels règims totalitaris del segle XX a Europa. L’entitat espera ara que la CE emeti un dictamen contrari al manteniment d’aquests símbols i a favor, per tant, de la seua retirada, tal com venen reivindicant els seus membres des de fa molt de temps.
Cal destacar, a més, que el text de la pregunta formulada per l’eurodiputat ecosocialista pren com a exemples el monument franquista del riu Ebre al seu pas per Tortosa i també el nom de la plaça i l’institut Joaquín Bau[1]. Per tant, la Comissió considera que la seua tasca pedagògica està donant els seus fruits i recorda, en aquest sentit, que l’exposició ‘Símbols de Franco’ –visitable encara fins demà a la Biblioteca Mercè Lleixà de Roquetes- pretén fer reflexionar la població sobre la coherència d’exhibir a l’espai públic, en una societat democràtica, símbols que representen tot el contrari.
La Comissió vol insistir en la necessitat que totes les reflexions siguen parlades i debatudes i, per tant, encoratja tots els ciutadans a participar de la taula rodona, amb debat posterior, que tindrà lloc el proper divendres a partir de les vuit del vespre a l’Auditori de Tortosa. Per tal d’aportar nous punts de vista a la discussió sobre aquesta problemàtica, personalitats de la importància d’Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau; Miquel Caminal, ex-director del Memorial Democràtic, i Ramon Miravall, historiador, posaran sobre la taula les seues reflexions i opinions sobre allò que representa que actualment es mantinguen símbols de règims totalitaris com va ser el franquista i que, a més, com és el cas de Tortosa, la major part dels seus representants a l’ajuntament es neguen a retirar-los. Per tal de fer més ric el debat, diferents representants de partits polítics i d’entitats del món associatiu estaran presents a la ‘fila zero’ per tal que puguin aportar també el seu punt de vista.
Tortosa, 22 de març del 2011
La biblioteca Mercè Lleixà de Roquetes acollirà de l’1 al 13 d'abril l’exposició ‘Símbols de Franco’ –del Memorial Democràtic de la Generalitat-, després que la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa no haja aconseguit trobar un espai a la ciutat, els responsables del qual poguessen o volguessen acollir-la. La Comissió ha explicat avui –en una roda de premsa- que, tot i les gestions efectuades durant més de dos mesos, ha estat impossible trobar un espai públic o privat a la ciutat disposat a acollir la mostra, i ha denunciat moltes “dificultats” i “impediments” en aquest sentit.
La Comissió ha agraït, en canvi, les facilitats ofertes des de l’Ajuntament de Roquetes, amb la cessió d’un espai a la Biblioteca Municipal, i ha recordat que a Ulldecona –on des del passat divendres està l’exposició- el consistori va tenir aquesta mateixa actitud. A Tortosa, van ser diversos els motius o excuses al·legats pels responsables dels nombrosos espais en què la Comissió va pensar per acollir l’exposició, com ara l’Escorxador, el nou Centre Cívic de Ferreries, la seu de la delegació de Cultura, el Museu de l’Ebre, el Centre del Comerç o el Col·legi d’Arquitectes, entre d’altres.
La mostra, que pren com a punt de partida l'estudi del Cens de simbologia franquista de Catalunya, divulga les dades d'aquesta iconografia al país i convida els visitants i els diferents actors de la gestió de l'espai públic a una reflexió sobre aquest llegat i la seua pervivència.
La Comissió ha anunciat també que, coincidint amb l’exposició, el Teatre Auditori Felip Pedrell acollirà el proper divendres 15 d’abril una taula rodona sobre els ‘Símbols franquistes’ a càrrec d’Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau; Miquel Caminal, ex-director del Memorial Democràtic, i Ramon Miravall, historiador tortosí. L’entitat ha subratllat, no obstant, que inicialment estava prevista una taula-debat amb altres participants més propers a la conservació del monument, però que tots han declinat la invitació menys el PP de Tortosa. CiU va al·legar estar massa a prop de les eleccions municipals del 22 de maig.
Reclamem a CiU un pas endavant
Pel que fa a la proposta que l’alcalde de Tortosa, el convergent Ferran Bel, va fer dijous passat en el marc del seu balanç de legislatura i que suggeria la construcció d’un nou pont sobre l’Ebre aprofitant la pilastra del monument franquista, la Comissió ha encoratjat CiU a contreure el compromís de retirar el monòlit i avançar així en la mateixa direcció que la federació a Ulldecona, que ha donat suport a la Plataforma per la retirada dels símbols franquistes d’aquest municipi del Montsià. A més, l’entitat ha explicat que –en una propera reunió amb l’alcalde- li reclamaran també el seu compromís perquè Tortosa aculla l’exposició ‘Símbols de Franco’ el gener de 2012, quan tornarà a estar disponible.
La Plataforma per retirar els símbols franquistes a Ulldecona comunica que el pròxim dia 18 de març a les 19:00 presentarà l’exposició “Símbols de Franco” a la sala de plens de l’Ajuntament d’Ulldecona. Acte seguit s’anirà a visitar l’exposició ubicada a la sala cedida per Catalunya Caixa al carrer Sant Antoni del mateix municipi. L’exposició romandrà a Ulldecona des del 18 fins al 31 de març.
llegir més: Plataforma per retirar els símbols franquistes a Ulldecona
El ple municipal del passat dia 8 de novembre, en què es debaté (si és que allò fou un debat) la moció que demanava la retirada dels símbols franquistes de la ciutat, fou veritablement vergonyós. Una federació que porta la paraula”Democrática” en els noms dels dos partits que la integren, i que tenia la clau del resultat de la votació, va votar, en contra d’una llei aprovada amb els seus vots, contra l’eliminació dels símbols enaltidors de la Dictadura a la nostra ciutat.
El nou regidor del PP, un partit que s’ha negat reiteradament a condemnar la dictadura terrorista del general Franco, ho va tenir molt fàcil, limitant-se a subscriure de la A a la Z les “argumentacions” de la portaveu de CiU, senyora “Quinacasualitat” Roigé. I quins foren els arguments de l’esmentada senyora per a votar contra la moció popular? No en va presentar ni un que toqués, ni que fos de passada, el contingut de la moció. Es limità a escampar merda –es veu que n’hi sobra- sobre els partits que manifestaren el seu acord amb la petició ciutadana. Merda, per cert, que era real en alguns casos, com quan digué que un govern municipal d’esquerres havia catalogat el “monstrument” d’estètica nazi del riu com a “Bé Cultural d’Interès Local”.
Però no era d’aquestes coses del que volia parlar, sinó del significat d’aquests símbols (el “monstrument”, la plaça i l’institut Joaquín Bau i el nom del 13 de gener), un significat del qual va parlar molt bé la gent que presentava la moció. Però se’n van deixar una part menys visible que va afectar profundament la gent de la nostra ciutat.
Aquests símbols no es poden deslligar del domini que sobre Tortosa i les seues comarques, especialment el Baix Ebre i el Montsià i més especialment el Delta, exerciren amb mà de ferro unes poques famílies tortosines –no més de vuit o deu- que controlaven la vida econòmica –les poques fabriques que hi havia i les terres d’arròs sobretot-, la vida política –els llocs de control de l’ajuntament i els càrrecs principals del Movimiento- i la vida cultural –exercint, junt amb el clero, la censura sobre la, diguem-ne, alta cultura, posseint la premsa local, organitzant al seu gust les festes de la ciutat...-. Aquestes famílies (els Bau, els Fabra, els G, els T, els F –no vulll citar-ne els noms complets per no ofendre alguns dels seus descendents que no han tingut la culpa del que feren els seus antecessors ni actuen com ells ho feren-...) impediren durant dècades la instal·lació de qualsevulla empresa que pogués fer-los la competència en la captació de mà d’obra. Ajudades de prestamistes i advocats, arruïnaren molts pagesos i parcers del Delta fent-los préstecs sobre la collita amb condicions lleonines. En comptes de reinvertir els guanys extraordinaris que això els permetia, els posaren en els molts bancs que hi havia per a invertir-los en altres llocs o especular amb ells.
En resum, aquestes poques famílies, el “búnquer baldaneta”, com les va batejar l’escriptor Manuel Pérez Bonfill, secundades per elements quasimafiosos al capdavant de les comunitats de regants, per prestamistes sense escrúpols i per advocats venals, tenen gran part de la culpa de la situació en què es troben les Terres de l’Ebre que tant diuen estimar. I aquestes famílies foren el nucli dur de les forces vives dela Dictadura a la nostra ciutat.
En aquells anys foscos, les poques empreses industrials de la ciutat, en mans d’algunes d’aquestes famílies, pagaven salaris de misèria i estaven farcides de “xivatos” que feien punts davant del patró vigilant la disciplina dels companys i de les companyes, que rebien un tracte digne de l’època feudal. N’és simptomàtic d’aquest tracte que la primera mobilització obrera de la nostra ciutat, en els anys de la transició, fos una “serp” que va recorrer la fàbrica, no demanant millores salarials o una reducció de la jornada, sinó de ser tractats i tractades “com a persones”.
Tots els alcaldes i els principals regidors de la ciutat durant la Dictadura foren membres d’aquestes famílies, fins a l’últim moment.
I íntimament unit en aquestes famílies de l’oligarquia tortosina estava el bisbat que rebé “bajo palio”, com si fos el Santíssim el general Franco el juny de 1966. un bisbat que no permetia certs espectacles, com el famós “Teatro Argentino”, si no li pagaven una butlla. Un bisbat que amenaçava des dels púlpits amb el foc etern els fornicadors i que tenia la catedral voltada de putes que, se suposa, també pagaven la butlla, ja fos en metàl·lic o en espècie.
Entre els uns i els altres, les festes majors es reduïen, per a la gent d’a peu, a la llarguíssima i pesada ofrena (de la qual era vox populi que un empleat municipal feia el gran negoci de l’any), l’insuls coso-iris i una vetllada de jotes a la Cinta i a la Mare de Déu del Pilar. Les famílies suara esmentades, mentrestant, muntaven els seus saraus exclusius, no sé si pagats o no amb fons públics, però en qualsevol cas insultants per al poble.
Eren anys en què només hi havia quatre escoles “nacionals” regides per mestres que practicaven amb entusiasme allò de la lletra i la sang i sis col·legis privats regits per monges i capellans que exercien la caritat cristiana deixant anar-hi xiquets i xiquetes “pobres” de bades. Això sí, estos xiquets i xiquetes, en uns col·legis, anaven a aules separades dels “de pago” o, en uns altres, s’hi barrejaven, però no podien entrar en els “rebañitos del niño Jesús” i congregacions similars.
Tot això, més enllà o més ençà del que argumentà la comissió promotora de la moció popular, és el significat profund dels símbols que demanava d’eliminar. Si algú considera, després de saber-ho, que estos símbols mereixen continuar on estan i com estan, que em perdone, però penso que té la sensibilitat humana d’un Panzer.
Juli Loras
Mestre d’escola
Posats a opinar, llàstima, hauria sigut molt bonic que, la tarda del passat dilluns 8 de novembre, una tarda fosca que plovia una mica i feia fresca, hagués guanyat la moció per treure el monument del riu.
Hauria sigut bonic que la tardor que s’emporta les fulles seques dels arbres, s’hagués endut el monument d’una ratxada de voluntat política i popular.
Encara no.
No ha pogut ser, però no passa res, ja serà.
Ho tornarem a intentar, amb ganes, amb educació, amb confiança i, amb el temps, caurà.
Igual que cauen les fulles seques.
Perque, posats a opinar, és un monument ressec; un monument plantat per recordar qui va guanyar una guerra després d’un cop d’estat a un govern democràtic; un monument que recorda quaranta anys de dictadura franquista. És una vergonya de monument.
Tortosa no sempre és afortunada amb els monuments. Per desgràcia per a mi, no és l’únic que m’avergonyeix, però amb aquest estic tranquil.la: tinc la certesa que marxarà.
Amb el temps, cada cop serem més a demanar que se’n vagi.
Que marxi i que, si us plau, no torni.
Amb el temps.
I de temps, en tenim i en tindrem.
I de ganes, també.
I cada cop som més.FRANCO LIVES ON
Four important moments in the recent history of the Terres de l’Ebre explain the background leading to Tortosa’s present shame.
In 1936 Franco and his band of fascist troops and mercenaries attempted to overthrow the democratically-elected government of Spain. This coup d’état led to over two years of Civil War, including the Battle of the Ebro, where thousands upon thousands of young innocent lives were lost in a blood-thirsty four-month period. Franco, with the political and material support of Hitler and Mussolini, went on to win the war, while European democracies like England looked away. The result: 40 years of dictatorship, misery, repression and fear in the heart of Europe.
In 1966 Franco had a huge monument built in the middle of the river Ebro dedicated to his glory and that of the fascist soldiers who died in the battle.
Franco died in 1975 but his legacy continued to throw a dark shadow over the Ebro and its people.
Thirty-five years after his death, in 2010, the Mayor and council members of Tortosa voted in favour of maintaining this monstrosity in its original place. A heartless decision, both for those of us who believe in democratic values and, as such, do not understand how Franco’s illegal, illegitimate tyranny can still be on show in public, and to the victims and people who suffered under his dictatorship. A petition for the monument’s removal was signed by a thousand local citizens, with the backing of historians, sociologists, writers, artists, philosophers, and other public figures from Catalonia. It was ignored by Tortosa’s council, and so Franco’s legacy lives on in the 21st century.
L'Ajuntament de Barcelona ha començat a retirar avui l'estàtua de la Victòria, un vestigi franquista situat a la cruïlla del passeig de Gràcia i l'avinguda Diagonal. La mesura suposa el compliment de la llei de la memòria històrica, que estableix la desaparició a l'espai públic dels símbols franquistes, tant en edificis de titularitat pública com privada. L'ajuntament mantindrà l'obelisc, però ha retirat de la base una figura femenina vestida amb túnica, obra de Frederic Marès, que porta a la mà dreta una branca de llorer i sosté amb l'esquerra una petita victòria alada.
J. DÍEZ LA VALL D'UIXÓ |
Membres d’aquesta Comissió han fet saber a l’Alcalde Ferran Bel que durant un mes i mig s’ha guardat silenci per tal de deixar passar les eleccions. Aquest ha estat precisament un dels eixos principals de les crítiques de CiU envers la moció presentada per la Comissió. No obstant durant aquest període, les declaracions per part de càrrecs de CiU a Tortosa han estat constants i per tant se li ha exigit respecte, tant a la iniciativa ciutadana i popular, com al col·lectiu que l’ha promoguda. Les declaracions fetes per Bel i Roigé han suposat una falta al respecte reiterada, relacionant la campanya ciutadana amb els partits del Tripartit i acusant-la d’estar orquestrada per aquests partits.
Així mateix, se li ha preguntat perquè al ple del 8 de novembre no es van debatre els arguments exposats per la persona representant de la Comissió, enlloc de limitar-se a fer retrets als partits de la oposició.
Pel que respecta al Barri 13 de gener, se li ha demanat el compliment de l’acord pres el 1981 i que per tant que el més aviat possible es canvien les plaques informatives al Barri.
A l’Alcalde li hem tornat a exposar els arguments no debatuts ni rebatuts exposats per la Comissió que són:
- Compliment de la Llei de Memòria Històrica 52/2003 aprovada amb els vots de CiU.
- Compliment del Memorial Democràtic i el catàleg que aquest ha fet públic i que cap institució, entitat o partit ha posat en qüestió.
I per tant:
El Monument:
- El monument al mig del riu va ser erigit en honor “Al caudillo de la Cruzada y a los 25 años de paz” i dedicat a “los que hallaron gloria en la Batalla del Ebro”, per tant és un monument franquista de dalt a baix, des del seu origen fins ara i ho continuarà sent.
- Si el monument és una obra artística, se li ha de respectar la unitat d’obra que no ho està essent des de 1981. Per tant, o es treu de l’espai públic o se li retornen tots els elements que se li han tret com el “Víctor” o les plaques informatives a banda i banda del riu
Joaquín Bau:
- Joaquín Bau, coma polític franquista, no pot ser homenatjat als espais públics en compliment de la Llei de Memòria històrica.
- Se li ha mostrat l’enorme sorpresa en el retrocés dels valors democràtics per part de CiU a Tortosa al voler mantenir una Plaça en honor de Joaquín Bau pel simple fer de tenir un carrer dedicat a Madrid.
Segons Bel, Bau va ser un alcalde com ho és ell i per tant de l’”ha de respectar”. Des de la Comissió se li ha recordat que Bau va ser escollit per Franco i ell ha estat escollit en unes eleccions democràtiques, per la qual cosa la seua justificació s'ha considerat inacceptable.
La resta de símbols franquistes de Tortosa:
- Que es faça complir la Llei de Memòria Històrica i el catàleg del Memorial Democràtic i per tant, l’Ajuntament, com a administració pública, en exercici de les seues competències, ha de prendre les mesures oportunes.
Finançament:
- L’Ajuntament de Tortosa, l’any 2008 ja sabia de la línia de finançament oberta per la Generalitat. Han passat 3 convocatòries i des de Tortosa no s’ha demanat.
- Se li ha recordat a l’alcalde que les subvencions no s’ofereixen, que es publiquen i les entitats interessades les demanen. Per tant se l’ha encoratjat a demanar la subvenció necessària.
Així doncs, se li ha preguntat què pensa fer a partir d’ara. Quines accions pensa prendre i que aclareixi quines transformacions es volen fer. La seva resposta contínua sent que “alguna s’ha de fer al monument” però continua sense fer una proposta clara a la ciutadania.
Finalment, se li ha comunicat que el treball de la Comissió continuarà, per dignitat democràtica i amb la legitimitat de saber que s'està a l'empara la Llei de Memòria Històrica i el catàleg del Memorial Democràtic. Des de la Comissió es continuaran fent propostes en aquest sentit, tant adreçades a l'Ajuntament com al conjunt dela ciutadania de Tortosa.
A Tortosa, 12 de gener de 2010.
Comissió per a la retirdada de la simblogia franquista www.quinacapital.blogspot.com