dissabte, 9 d’octubre del 2010

Raons per a aprovar la moció

Per què canviar el nom al 13 de Gener?

El 18 d’Abril de 1938 les tropes nacionals del general Franco arriben a Jesús, Roquetes i Ferreries. Dos dies abans, el 16 d’Abril a la nit, l’exèrcit republicà va dinamitar el pont de l’estat per impedir l’avanç. Durant quasi 9 mesos l’exèrcit republicà i la ciutat de Tortosa van resistir els atacs i bombardejos. Finalment, el 13 de gener de 1939, ara fa 70 anys, l’exèrcit franquista entrava a Tortosa.

Perquè és la data que commemora l’entrada a Tortosa d’un exèrcit alçat contra una democràcia, demanem el canvi de nom.

Per què canviar el nom de l’IES i de la plaça Joaquim Bau?

Si bé Joaquim Bau i Nolla (Tortosa 1897- Madrid 1973) fou elegit democràticament dos vegades (1933 i 1936) i va aconseguir la construcció de l’institut per la ciutat, no podem oblidar que va col·laborar amb dos dictadors, Primo de Rivera i Francisco Franco, i que mai durant els seus 76 anys de vida, es va desdir pels serveis prestats a la dictadura.

Si amb Primo de Rivera fou alcalde de Tortosa entre 1925 i 1930. Amb Franco va formar part del primer govern franquista de 1937 a Burgos, en plena guerra civil i quan Tortosa formava part del camp republicà. També es va dedicar als negocis (entre els seus socis estigueren per exemple els nazis).

Després fou nomenat president del Consejo de Estado (1965) i posteriorment vicepresident del Consejo del Reino (1971). El mateix Franco, a títol pòstum i pels serveis prestats, li va concedir el títol de Duque de Bau, com ho va fer amb altres grans “demòcrates” com Primo de Rivera, Carrero Blanco o els militars colpistes Emilio Mola, Queipo de Llano, Juan Yagüe Blanco...

Per què un franquista no pot donar el nom a un centre educatiu?

Perquè un centre educatiu ha de transmetre valors com el respecte i la tolerància. I perquè el consejo escolar del estado va aprovar una resolució contra els noms franquistes als centres educatius. Dels 120, un és el Joaquim Bau.

I perquè la plaça Joaquim Bau és un espai que forma part de la ciutat, d’una ciutat que vol ser moderna i mirar cap al futur.

Per què retirar el monument franquista del riu?

El monument fou inaugurat per Franco al 1965 i està dedicat al “Caudillo de la cruzada y de los veinticinco años de paz”. Mantenir-lo és continuar rendint homenatge a un general colpista i trair a una memòria històrica que no pot acceptar “veinticinco años de paz” quan molts col·lectius i historiadors han demostrat l’existència de milers d’assassinats i d’enormes fosses comunes durant la “pacífica” postguerra.

Ha perdut el monument la seua identitat? No, si bé ja no té l’anagrama personal de Franco ni les plaques commemoratives que almenys explicaven que era. Què és?
L’àguila sinó el símbol del gloriós imperi hispànic.
La creu sinó el símbol de la creuada nacionalcatòlica del caudillo.
El soldat caigut amb l’uniforme de l’exèrcit nacional.

Retirada perquè una àguila, una creu, un soldat nacional i un monument dedicat al “caudillo de la cruzada y los veinticinco años de paz” no pot representar als dos bàndols, sinó només als feixistes. Ni pot ser un monument a la pau.
I a més l’ajuntament de Tortosa no pagarà res per retirar el monument!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada