dimecres, 14 d’octubre del 2009

Presentan 2.000 firmas para la retirada de un monumento franquista en Tortosa

ABC, 13 d'octubre de 2010

Tortosa (Tarragona), 13 oct (EFE).- La entidad Casal Popular Panxampla ha presentado hoy en el Ayuntamiento de Tortosa un total de 2.000 firmas que reclaman debatir en el pleno municipal una moción ciudadana de retirada del monumento franquista a los muertos en la Batalla del Ebro situado en medio del río.

El Casal Popular Panxampla ha registrado este mediodía en el ayuntamiento las firmas, con las que también se pide que se cambien los nombres de dos espacios de la ciudad con reminiscencias franquistas.

El primer espacio es el grupo de casas situadas en el barrio del Temple y que se conocen como las casas del 13 de enero, fecha que hace referencia al día y al mes del año 1939 en que las tropas franquistas cruzaron el río Ebro y ocuparon el margen izquierdo de la ciudad.

El otro nombre que se pide que se cambie es el del Instituto y la plaza Joaquín Bau, un conocido político tortosino que ostentó varios cargos durante el franquismo, como procurador en las Cortes franquistas y miembro del Consejo de Estado y del Consejo del Reino.

En lo referente al monumento situado en medio del río Ebro, fue inaugurado por el dictador Francisco Franco en el año 1966 y originariamente estaba dedicado a los muertos del bando franquista en la Batalla del Ebro.

En los últimos años se han realizado algunas actuaciones puntuales en el monumento para retirar símbolos como el Víctor franquista o una placa que recordaba la inauguración del año 1966.

No obstante, el censo de simbología franquista elaborado recientemente por el Memorial Democrático de la Generalitat considera insuficientes estas actuaciones y propone la retirada del monumento o la señalización adecuada del conjunto.

Hoy, los miembros del Casal Panxampla han recordado que el Ayuntamiento de Tortosa podría obtener fondos del Memorial Democrático para financiar parte del coste de la retirada del monumento.

El Ayuntamiento de Tortosa, no obstante, ya rechazó en diciembre del año 2008 retirar este polémico monumento, igual que unos meses antes se había rechazado cambiar el nombre al conjunto de casas conocido como "13 de enero".

En aquella ocasión, fue determinante para el rechazo de las propuestas el voto contrario de los concejales del grupo municipal de CiU y del concejal del PP.

En esta ocasión, los miembros del Casal Panxampla han apuntado que tienen el compromiso de ICV, ERC y PSC de votar a favor de su propuesta.

En lo referente a CiU, uno de los miembros del Casal Panxampla, Jordi Curto, ha dicho que esperan "que también voten a favor de la iniciativa como partido catalanista y soberanista que dicen que son, y sabiendo que esto sería una victoria histórica y democrática para la ciudad". EFE 1010710

Debate sobre un monumento franquista

La Vanguardia, 14 d'octubre de 2010

O. Margalef - El pleno de Tortosa volverá a discutir la idoneidad del enorme monumento franquista erigido en el Ebro, y que inauguró el dictador en 1966. Una entidad local, el Casal Panxampla, entró ayer 2.000 firmas y una moción popular al registro municipal pidiendo la retirada de este símbolo, al que ya se despojó del yugo y flechas y otros símbolos falangistas con la recuperación democrática. Varias placas explicativas asociadas al monumento a la batalla del Ebro fueron retiradas por el Ayuntamiento hace unos años, aunque sigue catalogado como bien de interés local.


El Casal Popular Panxampla recull 2.000 signatures per la retirada de la simbologia franquista de Tortosa

Teveon, 14 d'octubre de 2010, vore video
El Casal Popular Panxampla ha presentat aquest dimecres una moció popular per demanar la retirada de la simbologia franquista de Tortosa. La moció compta amb el suport de 2.000 signatures que ha recollit la comissió per la retirada de la simbologia franquista del Casal Popular Panxampla i demana no només la retirada del monument de la Batalla de l'Ebre del mig del riu sinó també el canvi de nom de l'IES i la plaça Joaquim Bau, per fer referència a un polític franquista; i també del barri del 13 de Gener, dia de l'entrada de les tropes franquistes a Tortosa.

Des del Casal s'ha recordat que en els darrers anys s'han impulsat diverses iniciatives en aquest sentit. La darrera va ser l'any 2008, quan ERC i ICV van presentar dues mocions per demanar la retirada del monument que no van prosperar. Així mateix, fa quinze dies el cap de projectes del Memorial Democràtic, Jordi Guixé, va explicar que l'informe que ha elaborat el govern de la Generalitat per censar els símbols franquistes a les Terres de l'Ebre, inclou en les seves conclusions la recomanació de retirar els elements franquistes que encara resten a la ciutat, entre ells el monument de la Batalla de l'Ebre.

El portaveu del Casal Popular Panxampla, Jordi Curto, ha afirmat que els representants d'ERC, ICV i el PSC han confirmat el seu suport a la moció i que esperen que CiU, partit majoritari al govern, voti a favor de la retirada cosa que assegura significaria una victòria històrica i democràtica per la ciutat.

Aquesta moció popular podria debatre's en el ple del proper mes de novembre.
CINTA BONET

Presenten una moció per demanar la retirada del monument franquista més gran de Catalunya

rpg2 Aquest dimecres la "Comissió per la retirada de la simbologia franquista de Tortosa" del Casal Popular Panxampla ha presentat una moció popular a l'ajuntament de Tortosa avalada per 2000 signatures en què sol·licita la retirada del monument franquista del riu, que és el més gran de Catalunya.

A més, demanen també el canvi de nom de l'institut i plaça Joaquín Bau, dirigent polític durant les dictadures de Primo de Rivera i Franco, i que va col·laborar en la preparació del cop d'estat de Franco, així com el canvi de nom del barri 13 de gener. dia de l'entrada de les tropes franquistes a Tortosa.

imagen_006Durant la roda de premsa s'ha destacat que els representants dels partits ERC, ICV i PSC s'han compromès a donar suport a la moció. El portaveu del casal Panxampla ha manifestat la confiança en el suport de CiU a la moció, atès el caràcter catalanista de la formació. A més, ha fet públic que s'ha demanat una reunió amb l'alcalde i president de Convergència a Tortosa, Ferran Bel.

Finalment també s'ha informat de la presentació d'una instància a l'alcalde que sol·licita que el tema sigui debatut al proper ple municipal de novembre, ja que hi ha temps suficient per incloure'l com a punt.

D'altra banda, els membres del Casal Popular Panxampla han volgut ressaltar el fet que aquesta demanda popular coincideix amb les declaracions realitzades la setmana passada a Tortosa pels responsables del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. Jordi Guixé va presentar a Tortosa els resultats i les conclusions del cens de simbologia franquista a Catalunya i va considerar que és necessari retirar el monument i efectuar els canvis de noms al 13 de Gener, a la Plaça i a l'Institut Joaquin Bau.

2.000 firmes contra el monument

El Casal Popular Panxampla reclama també que es canvie el nom de l'institut Joaquín Bau i del 13 de Gener

Els membres de Panxampla van presentar ahir les firmes a l'ajuntament.

El Casal Popular Panxampla va presentar ahir al registre de l'Ajuntament de Tortosa una moció popular que reclama la retirada de la simbologia franquista del municipi, una moció avalada per 2.000 signatures, un miler de les quals són de tortosins. Concretament, la moció demana que es retire el monument de la batalla de l'Ebre del mig del riu, inaugurat per Franco el 1966; així com que es canvie el nom del barri 13 de Gener, la data en què les tropes franquistes van entrar a Tortosa, i el nom de l'institut i la plaça Joaquín Bau, polític franquista. Els promotors de la iniciativa popular esperen que la moció s'inclogue en l'ordre del dia del ple del mes de novembre. Entre el miler de tortosins que han firmat la moció hi ha el portaveu del grup municipal del PSC, Joan Sabaté; el d'ERC, Ricard Forés, i el d'ICV, Jaume Forcadell. “Verbalment ICV, ERC i el PSC ens han dit que donaran suport a la moció i esperem que CiU també ho faci com a partit sobiranista i catalanista”, va dir el portaveu del casal popular Panxampla, Jordi Curto. El col·lectiu és conscient que aquesta no és la primera vegada que es debat la retirada del monument franquista del riu a l'Ajuntament. De fet, fa un parell d'anys ja es va rebutjar una iniciativa similar i l'alcalde de Tortosa, el convergent Ferran Bel, ja ha fet públic que la retirada del monument de la batalla de l'Ebre no està entre les seues prioritats. “És un símbol plantat enmig del riu per honorar Franco, l'Ajuntament ja tarda a adoptar una política ferma i demanar ajuts per retirar-lo i deixar la pilastra buida”, va assenyalar Curto. En aquest sentit, els membres del Casal Popular Panxampla recorden que el Memorial Democràtic recomana la retirada del monument i que hi ha una línia específica de finançament.

Entre el miler de firmes de tortosins que exigeixen la retirada de la simbologia franquista, n'hi ha una seixantena que són de veïns del 13 de Gener. “Sempre s'ha dit que els veïns del barri no estaven d'acord amb el canvi de denominació del 13 de Gener, però les firmes que hem recollit demostren que no és així”, va manifestar Curto, que va recordar que el pla urbanístic del 1986 ja anomena aquest barri com a Grup del Temple. Pel que fa al canvi de nom de l'institut Joaquín Bau, els membres de Panxampla han contactat amb la direcció del centre, que s'hi ha mostrat favorable.

LA DATA

08-11-10
el ple ordinari
de l'Ajuntament de Tortosa debatrà probablement la moció popular sobre els símbols franquistes

La moció popular per la retirada del monument franquista de Tortosa aplega 2.000 signatures


La comissió per la retirada de la simbologia franquista de Tortosa del Casal Popular Panxampla ha presentat aquest dimecres una moció popular a l’Ajuntament de Tortosa, avalada per 2.000 signatures, en què sol·licita la retirada del monument franquista de la Batalla de l'Ebre. De fet, el col·lectiu recorda que es tracta del monument franquista més gran de Catalunya, segons el Memorial Democràtic. A banda, en la moció també es demana el canvi de nom de l’institut i de la plaça Joaquín Bau i el canvi de nom del barri 13 de Gener. Al web del Casal Popular Panxampla s’ha habilitat un espai on hi ha els materials d’aquesta campanya (cartells, imatges i textos) i s’hi aniran penjant les diferents notícies i activitats relacionades.

Durant la roda de premsa posterior, el Casal Popular Panxampla va celebrar que els regidors d'ERC, ICV i PSC s’han compromès a donar suport a la moció. De la mateixa manera, han manifestat la confiança en el suport de CiU a la moció, donat el caràcter catalanista de la formació. De fet, el Casal Popular Panxampla ha demanat una reunió amb l’alcalde, Ferran Bel (CiU). A més, el col·lectiu també ha presentat una instància en què sol·licita que el tema siga debatut en el ple ordinari del mes de novembre.

Presentan 2.000 firmas por la retirada de un monumento franquista en Tortos

ADN.es

ADN, 13 d'octubre de 2010

La entidad Casal Popular Panxampla ha presentado hoy en el Ayuntamiento de Tortosa un total de 2.000 firmas que reclaman debatir en el pleno municipal una moción ciudadana de retirada del monumento franquista a los muertos en la Batalla del Ebro situado en medio del río.

El Casal Popular Panxampla ha registrado este mediodía en el ayuntamiento las firmas, con las que también se pide que se cambien los nombres de dos espacios de la ciudad con reminiscencias franquistas.

El primer espacio es el grupo de casas situadas en el barrio del Temple y que se conocen como las casas del 13 de enero, fecha que hace referencia al día y al mes del año 1939 en que las tropas franquistas cruzaron el río Ebro y ocuparon el margen izquierdo de la ciudad.

El otro nombre que se pide que se cambie es el del Instituto y la plaza Joaquín Bau, un conocido político tortosino que ostentó varios cargos durante el franquismo, como procurador en las Cortes franquistas y miembro del Consejo de Estado y del Consejo del Reino.

En lo referente al monumento situado en medio del río Ebro, fue inaugurado por el dictador Francisco Franco en el año 1966 y originariamente estaba dedicado a los muertos del bando franquista en la Batalla del Ebro.

En los últimos años se han realizado algunas actuaciones puntuales en el monumento para retirar símbolos como el Víctor franquista o una placa que recordaba la inauguración del año 1966.

No obstante, el censo de simbología franquista elaborado recientemente por el Memorial Democrático de la Generalitat considera insuficientes estas actuaciones y propone la retirada del monumento o la señalización adecuada del conjunto.

Hoy, los miembros del Casal Panxampla han recordado que el Ayuntamiento de Tortosa podría obtener fondos del Memorial Democrático para financiar parte del coste de la retirada del monumento.

El Ayuntamiento de Tortosa, no obstante, ya rechazó en diciembre del año 2008 retirar este polémico monumento, igual que unos meses antes se había rechazado cambiar el nombre al conjunto de casas conocido como "13 de enero".

En aquella ocasión, fue determinante para el rechazo de las propuestas el voto contrario de los concejales del grupo municipal de CiU y del concejal del PP.

En esta ocasión, los miembros del Casal Panxampla han apuntado que tienen el compromiso de ICV, ERC y PSC de votar a favor de su propuesta.

En lo referente a CiU, uno de los miembros del Casal Panxampla, Jordi Curto, ha dicho que esperan "que también voten a favor de la iniciativa como partido catalanista y soberanista que dicen que son, y sabiendo que esto sería una victoria histórica y democrática para la ciudad".

Demanen la retirada de la simbologia franquista de Tortosa

e-noticiesE-noticies, 13 d'octubre de 2010
La iniciativa popular recull 2.000 signatures

La Comissió per la retirada de la simbologia franquista de Tortosa del Casal Popular Panxampla ha presentat una moció popular a l’Ajuntament de Tortosa avalada per 2.000 signatures, sol·licitant la retirada del monument franquista del riu, el monument franquista més gran de Catalunya, el canvi de nom de l’institut i plaça Joaquín Bau, dirigent polític durant les dictadures de Primo de Rivera i Franco, i que va col·laborar en la preparació del cop d’estat de Franco, i el canvi de nom del barri 13 de gener, dia de l’entrada de les tropes franquistes a Tortosa.

Els membres d'aquest col·lectiu han destacat que els representants d'ERC, ICV i PSC s’han compromès a donar suport a la moció. El portaveu del casal Panxampla ha manifestat la confiança en el suport de CiU a la moció, així mateix ha fet públic que s’ha demanat una reunió amb l’alcalde i president de Convergència a Tortosa, Ferran Bel.

Finalment també s’ha informat de la presentació d’una instància a l’alcalde que sol·licita que el tema sigui debatut al proper ple municipal de novembre, ja que hi ha temps suficient per incloure’l com a punt.

D’altra banda, els membres del Casal Popular Panxampla han volgut ressaltar el fet que aquesta demanda popular coincideix amb les declaracions realitzades la setmana passada a Tortosa pels responsables del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. Jordi Guixé va presentar a Tortosa els resultats i les conclusions del cens de simbologia franquista a Catalunya i va considerar que és necessari retirar el monument i efectuar els canvis de noms al 13 de Gener, a la Plaça i a l'Institut Joaquin Bau.

2.000 signatures per a la retirada del monument franquista de Tortosa

La Malla, 14 d'octubre de 2010
Es tracta de la figura existent al mig del riu que recorda els morts en la Batalla de l'Ebre

L'entitat Casal Popular Panxampla ha presentat a l'Ajuntament de Tortosa un total de 2.000 firmes que reclamen debatre en el ple municipal una moció ciutadana de retirada del monument franquista als morts en la Batalla de l'Ebre situat al mig del riu. També es demana que es canviïn els noms de dos espais de la ciutat amb reminiscències franquistes: l'Institut i la plaça Joaquín Bau, un conegut polític tortosí que va ostentar diversos càrrecs durant el franquisme, com a procurador en les Corts franquistes i membre del Consell d'Estat i del Consell del Regne i el grup de cases situades al barri del Temperament i que es coneixen com les cases del 13 de gener, data que fa referència al dia i al mes de l'any 1939 en què les tropes franquistes van travessar el riu Ebre i van ocupar el marge esquerre de la ciutat.


El monument situat al mig del riu Ebre, va ser inaugurat pel dictador Francisco Franco l'any 1966 i originàriament estava dedicat als morts del bàndol franquista en la Batalla de l'Ebre. En els últims anys s'han realitzat algunes actuacions puntuals en el monument per retirar símbols com el Víctor franquista o una placa que recordava la inauguració de l'any 1966.

Tot i això, el cens de simbologia franquista elaborat recentment pel Memorial Democràtic de la Generalitat considera insuficients aquestes actuacions i proposa la retirada del monument o la senyalització adequada del conjunt i per aquest motiu, els membres del Casal Panxampla han recordat que l'Ajuntament de Tortosa podria obtenir fons del Memorial Democràtic per finançar part del cost de la retirada del monument.

L'Ajuntament tortosí ja va rebutjar el desembre de l'any 2008 retirar aquest polèmic monument, de la mateixa manera que uns mesos abans s'havia rebutjat canviar el nom al conjunt de cases conegut com a '13 de gener'. En aquella ocasió, va ser determinant per al rebuig de les propostes el vot contrari dels regidors del grup municipal de CiU i del regidor del PP.

Ara, els membres del Casal Panxampla apunten que tenen el compromís d'ICV, ERC i PSC de votar a favor de la seva proposta. Pel que fa a CiU, un dels membres del Casal Panxampla, Jordi Curto, ha dit que esperen "que també votin a favor de la iniciativa com a partit catalanista i sobiranista que diuen que són, i sabent que això seria una victòria històrica i democràtica per a la ciutat".

Unes 2.000 signatures reclamen la retirada dels principals símbols franquistes de Tortosa

L'Ebre Digital | 13 d'octubre de 2010

Després que fa unes setmanes el departament d'Interior presentés un catàleg sobre els elements franquistes que perviuen a Catalunya, i que es concentren en la seua major part a les Terres de l'Ebre, només era qüestió de temps que tornés a aflorar el debat a Tortosa. I aquest dimecres n'hem tingut la primera mostra: el casal popular Panxampla ha presentat prop de 2.000 signatures al registre de l'Ajuntament tortosí per tal de forçar el debat al ple. El text reclama la retirada del monument situat al mig del riu, així com el canvi de nom del barri del 13 de gener, i la plaça i institut dedicats a Joaquim Bau.

El casal popular Panxampla ha presentat unes 2.000 signatures al registre de l’Ajuntament de Tortosa, per forçar el consistori a debatre la retirada dels símbols franquistes que romanen a la ciutat. El col·lectiu ha realitzat una campanya de recollida de suports que té com a objectiu la reconversió de tres dels elements que evoquen d’una manera més clara l’antic règim dictatorial: el monument al mig del riu, el canvi de nom del barri del 13 de gener així com també el de l’institut i la plaça dedicats a la figura de Joaquim Bau.

El portaveu del casal Panxampla, Jordi Curto, ha recordat la il·legitimitat de l’alçament militar dirigit per Francisco Franco, així com les conseqüències que va tindre la posterior repressió durant la dictadura. En aquest sentit, ha conclòs que no és possible que al segle XXI continuen erigint-se elements que glorifiquen el règim de Franco.

Des del casal Panxampla recorden que el reglament de l’Ajuntament preveu que la moció ha de ser tractada en un ple dins del mes posterior a la presentació de la iniciativa popular, i un cop s’hagen validat un centenar dels suports. Per aquest motiu, confien que es debata al pròxim ple ordinari, previst pel 8 de novembre. Aquesta no serà la primera vegada que aquesta polèmica arribe al ple aquest mandat. Al novembre del 2008 els grups municipals d’ICV i ERC van presentar sengles mocions per la modificació del monument i el canvi de nom del 13 de gener, data que rememora l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat. En aquella ocasió, les propostes van obtindre un suport escàs i el vot contrari de CiU i el PP. Ara, des del casal Panxampla veuen possible un resultat favorable i rebutgen les declaracions fetes per l’alcalde, Ferran Bel, segons les quals aquest no és un tema que preocupe la ciutadania.

Curto afegeix que la recollida de signatures ha tingut en compte l’opinió de les persones que viuen al 13 de gener, un barri que ja el pla urbanístic del 1986 recull com a Grup El Temple. En aquest sentit, apunta que s’han reunit una seixantena de signatures a la zona, una xifra “més que significativa”, diu.

Pel que fa al canvi de nom de l’antic alcalde de la ciutat Joaquim Bau, Curto assenyala que ja han mantingut converses amb el nou director de l’institut, qui els hauria mostrat la seua predisposició.

De les 2.000 signatures recollides pel casal popular Panxampla, un miler corresponen a ciutadans de Tortosa mentre que les restants corresponen a persones de la resta de les Terres de l’Ebre i, en una proporció menor, de la resta de Catalunya.

dilluns, 12 d’octubre del 2009

[Diari de Tarragona] Tortosa recull més de 2.000 firmes per retirar el monument franquista

El Casal Popular Panxampla presenta les signatures per avalar una moció que s’hauria de discutir en el ple de l’ajuntament de la capital ebrenca abans d’un mes

El Casal Popular Panxampla de Tortosa entregarà demà més de 2.000 signatures per a recolzar la presentació d’una moció popular que reclama al plenari de l’Ajuntament la retirada del monument franquista ubicat al riu Ebre, el canvi de nom de l’IES i plaça Joaquín Bau i el canvi de nom del barri del 13 de gener.

Aquesta iniciativa ciutadana torna a reobrir el debat sobre la simbologia franquista existent a la ciutat. De fet, quan ara fa menys de dues setmanes el conseller d’Interior, Joan Saura, va presentar a Tortosa el cens de simbologia franquista, diversos representants del casal el van voler anar a escoltar atentament.

A preguntes dels mitjans de comunicació, el cap de projectes del Memorial Democràtic, Jordi Guixé, i el mateix Saura es van mostrar partidaris de retirar el monument franquista del riu Ebre, que van definir com una «agressió a la democràcia i a l’espai públic».

També es van mostrar d’acord «per coherència» a canviar el nom de l’IES i plaça Joaquín Bau, un conegut polític franquista tortosí; i del barri del 13 de gener, dia de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat. Acabat l’acte, els membres del casal popular van apropar-se al conseller per a explicar-li breument la campanya de recollida de signatures que tenien en marxa per a propiciar aquests canvis.

Finalment, demà es presentaran públicament els resultats de la campanya, que ha aconseguit el recolzament de més de 2.000 signatures recollides fa mesos a la ciutat, més de la meitat d’elles de veïns de Tortosa.

‘No s’ho podien creure’
Tot seguit, els promotors de la campanya entregaran al registre de l’Ajuntament de Tortosa les signatures de suport. Un dels membres de la comissió, Xavi Rodríguez, explicà ahir al Diari que a partir de llavors l’equip de govern disposaria d’un mes per a incloure la moció popular en un ple municipal, «hem superat àmpliament el número de signatures exigides pel reglament i per tant s’haurà de discutir en sessió plenària», apuntava.

Rodríguez lamentava que Tortosa, com a ciutat referent de la futura vegueria de l’Ebre, «no pot mantenir elements i noms que homenatgen al règim franquista». I recordava que, durant el procés de recollida de signatures, moltes persones, sobretot foranies, es mostraven incrèdules davant l’existència d’un monument franquista d’aquestes dimensions al llit del riu Ebre, «no s’ho podien creure», explicà el portaveu del casal.

Els promotors consideren que el monument manté simbologia franquista, per exemple l’àguila, «un símbol del gloriós imperi hispànic» i el soldat caigut amb l’uniforme de l’exèrcit nacional.

[La Marfanta] 'Fora símbols feixistes', pancarta per la retirada del monument de Tortosa

Una pancarta amb el lema "fora símbols feixistes" ha aparegut penjada aquest dilluns al centre de Tortosa, a la tanca del pont del ferrocarril de l'avinguda de la Generalitat. La pancarta apareix només unes hores abans que Casal Popular Panxampla presente aquest dimecres a l'Ajuntament de Tortosa una campanya per demanar la retirada del monument franquista que hi ha al de Ebre. De la mateixa manera, la campanya també reclama el canvi de nom del barri 13 de Gener, així com de la plaça i de l'institut Joaquin Bau. De fet, la campanya culminarà amb la presentació d'una moció popular a l'Ajuntament de Tortosa, avalada amb més d'un miler de signatures. El Casal Popular Panxampla ha volgut ressaltar que la seua demanda coincideix amb les declaracions realitzades la setmana passada a Tortosa pels responsables del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. El seu director de projectes, Jordi Guixé, va presentar a Tortosa els resultats i les conclusions del cens de simbologia franquista a Catalunya, i va considerar que és necessari retirar el monument i efectuar els canvis de noms al 13 de Gener, a la plaça i a l'institut Joaquin Bau.

La Marfanta

12 d'octubre de 2010