L'Ebre Digital | 13 d'octubre de 2010
Després que fa unes setmanes el departament d'Interior presentés un catàleg sobre els elements franquistes que perviuen a Catalunya, i que es concentren en la seua major part a les Terres de l'Ebre, només era qüestió de temps que tornés a aflorar el debat a Tortosa. I aquest dimecres n'hem tingut la primera mostra: el casal popular Panxampla ha presentat prop de 2.000 signatures al registre de l'Ajuntament tortosí per tal de forçar el debat al ple. El text reclama la retirada del monument situat al mig del riu, així com el canvi de nom del barri del 13 de gener, i la plaça i institut dedicats a Joaquim Bau.
El casal popular Panxampla ha presentat unes 2.000 signatures al registre de l’Ajuntament de Tortosa, per forçar el consistori a debatre la retirada dels símbols franquistes que romanen a la ciutat. El col·lectiu ha realitzat una campanya de recollida de suports que té com a objectiu la reconversió de tres dels elements que evoquen d’una manera més clara l’antic règim dictatorial: el monument al mig del riu, el canvi de nom del barri del 13 de gener així com també el de l’institut i la plaça dedicats a la figura de Joaquim Bau.
El portaveu del casal Panxampla, Jordi Curto, ha recordat la il·legitimitat de l’alçament militar dirigit per Francisco Franco, així com les conseqüències que va tindre la posterior repressió durant la dictadura. En aquest sentit, ha conclòs que no és possible que al segle XXI continuen erigint-se elements que glorifiquen el règim de Franco.
Des del casal Panxampla recorden que el reglament de l’Ajuntament preveu que la moció ha de ser tractada en un ple dins del mes posterior a la presentació de la iniciativa popular, i un cop s’hagen validat un centenar dels suports. Per aquest motiu, confien que es debata al pròxim ple ordinari, previst pel 8 de novembre. Aquesta no serà la primera vegada que aquesta polèmica arribe al ple aquest mandat. Al novembre del 2008 els grups municipals d’ICV i ERC van presentar sengles mocions per la modificació del monument i el canvi de nom del 13 de gener, data que rememora l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat. En aquella ocasió, les propostes van obtindre un suport escàs i el vot contrari de CiU i el PP. Ara, des del casal Panxampla veuen possible un resultat favorable i rebutgen les declaracions fetes per l’alcalde, Ferran Bel, segons les quals aquest no és un tema que preocupe la ciutadania.
Curto afegeix que la recollida de signatures ha tingut en compte l’opinió de les persones que viuen al 13 de gener, un barri que ja el pla urbanístic del 1986 recull com a Grup El Temple. En aquest sentit, apunta que s’han reunit una seixantena de signatures a la zona, una xifra “més que significativa”, diu.
Pel que fa al canvi de nom de l’antic alcalde de la ciutat Joaquim Bau, Curto assenyala que ja han mantingut converses amb el nou director de l’institut, qui els hauria mostrat la seua predisposició.
De les 2.000 signatures recollides pel casal popular Panxampla, un miler corresponen a ciutadans de Tortosa mentre que les restants corresponen a persones de la resta de les Terres de l’Ebre i, en una proporció menor, de la resta de Catalunya.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada