dimecres, 14 d’octubre del 2009

2.000 signatures per a la retirada del monument franquista de Tortosa

La Malla, 14 d'octubre de 2010
Es tracta de la figura existent al mig del riu que recorda els morts en la Batalla de l'Ebre

L'entitat Casal Popular Panxampla ha presentat a l'Ajuntament de Tortosa un total de 2.000 firmes que reclamen debatre en el ple municipal una moció ciutadana de retirada del monument franquista als morts en la Batalla de l'Ebre situat al mig del riu. També es demana que es canviïn els noms de dos espais de la ciutat amb reminiscències franquistes: l'Institut i la plaça Joaquín Bau, un conegut polític tortosí que va ostentar diversos càrrecs durant el franquisme, com a procurador en les Corts franquistes i membre del Consell d'Estat i del Consell del Regne i el grup de cases situades al barri del Temperament i que es coneixen com les cases del 13 de gener, data que fa referència al dia i al mes de l'any 1939 en què les tropes franquistes van travessar el riu Ebre i van ocupar el marge esquerre de la ciutat.


El monument situat al mig del riu Ebre, va ser inaugurat pel dictador Francisco Franco l'any 1966 i originàriament estava dedicat als morts del bàndol franquista en la Batalla de l'Ebre. En els últims anys s'han realitzat algunes actuacions puntuals en el monument per retirar símbols com el Víctor franquista o una placa que recordava la inauguració de l'any 1966.

Tot i això, el cens de simbologia franquista elaborat recentment pel Memorial Democràtic de la Generalitat considera insuficients aquestes actuacions i proposa la retirada del monument o la senyalització adequada del conjunt i per aquest motiu, els membres del Casal Panxampla han recordat que l'Ajuntament de Tortosa podria obtenir fons del Memorial Democràtic per finançar part del cost de la retirada del monument.

L'Ajuntament tortosí ja va rebutjar el desembre de l'any 2008 retirar aquest polèmic monument, de la mateixa manera que uns mesos abans s'havia rebutjat canviar el nom al conjunt de cases conegut com a '13 de gener'. En aquella ocasió, va ser determinant per al rebuig de les propostes el vot contrari dels regidors del grup municipal de CiU i del regidor del PP.

Ara, els membres del Casal Panxampla apunten que tenen el compromís d'ICV, ERC i PSC de votar a favor de la seva proposta. Pel que fa a CiU, un dels membres del Casal Panxampla, Jordi Curto, ha dit que esperen "que també votin a favor de la iniciativa com a partit catalanista i sobiranista que diuen que són, i sabent que això seria una victòria històrica i democràtica per a la ciutat".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada